OMSKAKAS -työryhmä kävi maalis-huhtikuun vaihteessa viikon residenssissä Ranskassa kehittämässä uusia teatteria hyödyntäviä kielenoppimisharjoitteita. Samalla reissulla vierailimme myös tutustumassa monikieliseen teatteriryhmään ja kielentutkijoihin Sveitsin puolella. Oli enemmän kuin avartavaa nähdä, mitä teatterin ja kielenoppimisen yhdistämisen kentällä Euroopassa tapahtuu.

Heti residenssin alussa matkasimme vieraiksi Fribourgin yliopistoon, jossa meitä oli vastassa Georgina Dragovic ja Corinna Venzin, jotka molemmat tutkivat draaman käyttöä opetuksessa. Pääsimme suoraan seuraamaan Natascha Dominguez Sapienin vetämää venäjän kielen oppituntia, jossa hän käytti menetelmänä psykodraamaa. Innostuneita opiskelijoita oli ilo seurata ja heidän palautteensa tunnin jälkeen oli myös hyvin positiivista. Oppitunti oli hyvin rakennettu kokonaisuus, jossa ei näytelty vaan käytettiin draaman keinoja hyvin monipuolisesti esimerkiksi henkilöhahmojen ja tilanteiden avulla. Oppitunnilla sekä puhuttiin paljon, että kirjoitettiin. Lisäksi opettaja kertoi tekevänsä Quizletiin opitusta sanastosta oman harjoituksen.

Biel /Biennessä kävimme katsomassa Théâtre de la Grenouillen vieraina Manuel Löwensbergin kiertue-esitystä Kindergeschichten, joka perustuu arvostetun sveitsiläisen kirjailijan Peter Bichselin Lastentarinoihin. Löwensberg puhui esityksessä sekä saksaa että sveitsinsaksaa ja ainakin osalle ryhmästämme se mahdollisti arvokkaan kokemuksen, siitä minkälaista on seurata esitystä kielellä, jota ei ymmärrä. Osa meistä huomasi kiinnittävänsä huomiota enemmän elekieleen ja liikkeeseen ja osa huomasi iloksensa ymmärtävänsä saksaa enemmän kuin oli uskonutkaan. Théâtre de la Grenouille tarjosi meille esityksen jälkeen lounaan ja keskustelimme monta tuntia ryhmän ja sen johtajan Charlotte Huldin kanssa monikielisestä teatterista, sen mahdollisuuksista ja haasteista. Sveitsin kielellinen tilanne on haastava monista kielialueista ja kulttuureista johtuen, mutta kuulimme myös innostavista kokeiluista, joissa oli yhdistetty teatteria ja kielenopetusta.

Vierailujen ohella pääpaino residenssissä oli omien harjoitteiden kehittämisessä ja kokeilussa. Pääsemme vihdoin testaamaan niitä ensimmäisten OMSKAKAS -työpajojen puitteissa huhtikuussa Mustion koululla sekä Kartanonrannan koululla Kirkkonummella. Ja haku ensi lukuvuoden ryhmille on alkanut, laita sana kiertämään!